Novosti


Pravilno obrezivanje voćaka

1. veljače 2023.

Dan bez mraza na kraju zime idealno je vrijeme za pomlađivanje voćaka pravilnom rezidbom.
Čak i mlada stabla trebaju obrezivanje. Koje se grane režu?

Posebno je pogodno vrijeme kasne zime, jer je drveće još u zimskom snu. Istodobno, neće proći dugo prije nego što počne faza rasta i rana počne zacjeljivati. Rezidba ne samo da stablima daje prekrasan oblik, već osigurava i njihov snažniji rast i stvaranje puno cvjetova, a time i plodova.

Kada mogu rezati voćke?
Voće poput jabuka , krušaka, šljiva ili dunja , kao i bobičasto voće treba rezati između siječnja i ožujka.
Prekasna rezidba može dovesti do toga da stablo ne krene kako treba i da zbog toga slabo rodi.
Kod koštičavog voća kao što su marelice i trešnje , bolje je rezati ljeti, na primjer odmah nakon berbe.

Pravi rez je vrlo važan kako bi rane mogle brzo zacijeliti i kako bi se izbjegle truleži.
Reže se neposredno iznad pupa okrenutog prema van kako bi mladica rasla prema svjetlu.
Ako želite ukloniti cijele grane, odrežite ih uz deblo “na prsten” ili malo iznad grane.
To omogućuje dobro zacjeljivanje tkiva rane stabla.

Kako se orezuju voćke ?

Voćke trebaju biti u obliku piramide: pri vrhu uske, a prema dnu šire. Na taj način dovoljno svjetla dopire do nižih dijelova stabla.
Prilikom rezidbe važno je odabrati prave grane:

-neposredno iznad (oko pet milimetara) pupoljka koji raste prema van
-prema unutra rastuće grane koje smetaju drugim granama
-grane koje vise prema dolje, postaju preteške i više ne mogu rađati kvalitetne plodove
-križanje grana; trljaju se jedna o drugu i mogu ozlijediti jedna drugu
-grane koje rastu strmo prema gore (tzv. vodopije)
-stare grane koje su godinama rađale
-dijelovi krošnje stabla kako bi napravili mjesta za zrak i sunce
-mrtvo drvo

Rezidba mladih voćaka

Mlade voćke ne smiju rasti previše razgranate i imati samo nekoliko mladica.
Ravni središnji izdanak i tri do četiri dodatna vodeća izdanka su idealni. Suvišni izdanci se odrežu do grane. Vodeći izdanci trebaju biti usmjereni prema van i grupirati se oko središnjeg izdanka.
Vodeći izboji samo se skraćuju i svi bi na kraju trebali biti približno iste dužine.
Središnji izdanak također se skraćuje, ali treba ostati oko 15 centimetara duži od vodećih izdanaka.

Pravi alat

Za savršen rez važan je dobar, a prije svega oštar i čist alat kako bi se stabla što manje ozlijedila.
Potrebne su vam male škare za orezivanje koje režu grane debljine do oko 2,5 cm. Deblje grane režu se pilom ili škarama za grane.
Ako su stabla visoka za njih preporučujemo jedne od teleskopskih škara – tako se može rezidba izvršiti i ljestava. Grane od debljine preko 4 cm najbolje je ukloniti vučnom pilom, a one koje ne možemo dohvatiti mogu se koristiti teleskopski nastavci.